Ωωωρες ολόκληρες έχουν ξοδευθεί από διαφόρους τυχάρπαστους κοντόχονδρους "μαγείρους" αμφοτέρων των φύλων, προκειμένου να μας παρουσιάσουν διάφορα φαγιά αμφιβόλου ποιότητος και κυρίως...διατροφικής αξίας. Απόδειξις η εμφάνισίς των κοντόχονδρων αυτών...
Τόοοσα χρόνια και δεν κατάφεραν να μας παρουσιάσουν πώς διάολο παρασκευάζεται η ΒΑΣΙΚΗ τροφή του ανθρώπου ΤΟ ΨΩΜΙ.
Με ψωμί κατεσκευάσθησαν οι πυραμίδες δίπλα στον Νείλο, τα ξόανα στις Νήσους του Πάσχα, η Ακρόπολις...
Παραμονές Χριστουγέννων του 1987 και ο 10χρονος Βαγγελάκης πέρασε στην γειτονιά των Αγγέλων, επειδή η μαμά του ΔΕΝ γνώριζε πώς παρασκευάζεται η ΒΑΣΙΚΗ τροφή της οικογενείας, και τον έστειλλε ΓΡΗΓΟΡΑ στο παρά πέντε, ν' αγοράσει ψωμί, μην και μείνει το σπίτι ΔΙΧΩΣ ψωμί και...
Καβαλίκεψε το ποδήλατό του και επειδή του είπε η μαμά του "ΓΡΗΓΟΡΑ να προλάβεις τον φούρνο ανοικτό Βαγγέλη"...κάποιος "κυριούλης" με...BMW έστειλλε το γειτονόπουλο τον Βαγγελάκη μας, στον άλλο κόσμο...
Οταν μετά από χρόνια κουβεντιάζοντας με την μαμά του της εξήγησα ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΝ είναι να φτιάξουμε ψωμί, εκεί κόντεψε να τρελλαθεί.
Για να γλυτώσουμε λοιπόν έξοδα, ταλαιπωρία, έννοια για προμήθεια αμφιβόλου ποιότητος ψωμιού, κάνουμε τα ακόλουθα:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως, και ένα φακελλάκι ξηρή μαγιά τα ρίχνουμε μέσα σ' ένα μεγάααλο μπωλ.
Ρίχνουμε λίγο αλατάκι, και μια κουταλίτσα ζάχαρη. Ανακατεύουμε όοολα τούτα ώστε να ομογενοποιηθούν.
Νεράκι από την βρύση 600 γραμμάρια και το...πλακώνουμε. Για να είναι αποτελεσματικό το ζύμωμα, κατά την διάρκειά του να σκέφθεσθε κάποιον που μισείτε αφάνταστα όπως π.χ. τον Εφορα, τον διοικητή της ΔΕΗ, τους κυβερνήτες μας ή την πεθερά σας(sic).
Δεν χρειάζεται να παιδευθείτε και πολύ. Περίπου 10 λεπτά είναι αρκετά.
Στην μέση του φούρνου επάνω στην εσχάρα, απλώνουμε ένα κομμάτι bakepaper.
Κόβουμε την ζύμη στα δυό για αποτελεσματικότερο ψήσιμο, φτιάχνουμε δυο ωραίες φρατζόλες και τις ακουμπάμε στην κόλλα.
Σφαλνάμε την πόρτα του φούρνου και: Ανοίγουμε τον θερμοστάτη τέρμα για 3 λεπτά ΑΥΣΤΗΡΩΣ, και τσακ πάλι το κουμπί στο μηδέν(0).
Στα 3 αυτά λεπτά θα δημιουργηθεί εντός του θαλάμου μια ωραία θαλπωρή ώστε σε ½ ώρα το ζυμάρι θα διπλασιασθεί σε όγκο.
ΔΙΧΩΣ ν'ανοίξωμεν την πόρτα του φούρνου διότι θα εισβάλλει κρύος αήρ και μπρρ, μετά...πάπαλα, στρέφομεν τον θερμοστάτην σους 150° C, και αφήνομεν τις φρατζόλες να ψηθούν για 1 ώρα ΑΚΡΙΒΩΣ.
Αυτό που θα γευθείτε στο τέλος είναι ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ.
Τόσον ευκόλως και απλώς παρασκευάζεται ο καθημερινός μας άρτος να παρ' η ευχή και όχι εκείνα τα τρελλά που ακούω ειδικώς κάτι τριήμερα αργιών Χριστούγεννα, Πάσχα που αγοράζουν ψωμί, το βάζουν στην κατάψυξη και κάτι "πατέντες" made in...χέσε, για να εξασφαλίσουν τον άρτον υμών τον επιούσιον...
Εάν το κάνετε μία φορά, ΔΕΝ θα ξαναγοράσετε έτοιμο ψωμί με...διογκωτικά και άλλα κόλπα των φουρναραίων.
Οπως δια-πιστώσατε, για κάθε 100 γραμμάρια αλεύρι απαιτούνται 60 γραμμάρια ύδατος.
Υδατος το οποίον η ΕΥΔΑΠ μας πωλεί προς 1.25 € τα 1,000 κιλά(1 μ³) κι οι φουρναραίοι Κατσέληδες, Βοσινάκηδες και οι λοιποί 4πέρατοι, πωλούν αυτό το ύδωρ προς...1.08 € ΤΟ ΚΙΛΟ παρακαλώ. Δηλαδή...1,080.00 € τα 1,000 κιλά ήτοι με κέρδος...86,300.00%. Μάλιστα. Να σας το γράψω και ολογράφως; Ογδοήκοντα εξ χιλιάδες τριακόσια επί τοις εκατόν. Καταλάβατε τώρα γιατί π.χ. οι φρυγανιές από τις οποίες έχει αφαιρεθεί το ύδωρ, είναι ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ; Διότι πληρώνετε ΚΑΙ το νερό που αφαιρέθηκε γκε-κε;
Οταν από ραδιοφώνου έδωσα την συνταγή, ο φούρναρης της γειτονιάς μου είπε: "Καλά τί μαλακίες κάθεσαι και λες στον κόσμο, πές τους άλλα πράγματα ρε παιδάκι μου, για το ψωμί τους λες;" και...ΔΕΝ ΜΟΥ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕ...
Αυτά τα "επαναστατικά" εξεφώνουν από ραδιοφώνου και...μ' έδιωξαν. Βέβαια σήμερα υπάρχουν και αρτοπαρασκευαστές με περίπου 100 €, αλλά όπως σας το έγραψα, ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ. Δοκιμάστε και θα το δια-πιστώσετε.
Μμμ, και κάτι άλλο. Οοολα τα ζυμάρια χρειάζονται 150° C και 1 ώρα για να ψηθούν. Οταν κουβέντιασα με κάποιον φούρναρη, μου είπε: " Ρε συ Μάνε, το γνωρίζω, αλλά εάν κάθε φουρνιά την ψήσω στους 150° C, για μιά ώρα ουουου τόκλεισα το μαγαζί, εγώ ψήνω στους 220° C, και σε 1 ώρα βγάζω 3 φουρνιές". Αμ, έτσι πές μου του ανταπαντώ. Γι αυτό το περί-βλημα του ψωμιού είναι ίσαμε 5 χιλιοστά σε πάχος και...σπάζει δόντια.
Ενώ με τον τρόπο που σας υποδεικνύω αναγνώστες μου η κόρα θα είναι σαν...τσιγαρόχαρτο.
Καλή επιτυχία.
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Αρτος...
Αναρτήθηκε από
Μάνος Καρμίρης mcarmit1@hotmail.com
στις
10/20/2009 03:40:00 μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)