Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Τὸ ψωμάκι μας...

Ἐρώτησις-ἀπορία:

  • Φαγιά, φαγιά, φαγιά ἕνα σωρό χρόνο νἄχῳμεν νὰ τὰ παρασκευάζῳμεν.Διὰ τὴν βασικήν τροφὴν τοῦ ἀνθρώπου, τὸν ἁπλόν κλασσικόν ἐπι-ούσιον...ΑΡΤΟΝαί μμμ, οὔτε ἀράδα; Ἔ, γαμῷ τοὺς...κοντοχονδρομαγείρους τῆς Ἑλλάδος μας γαμῶ...
  • Αἱ συνταγαί ἅς ἀνέγνωσον μέχρι τοῦδε εἶναι...ἄστο καλύτερον καὶ...ὅταν θὰ ἔχῳμεν χρόνον βγαίνοντας ὲἰς τὴν...σύνταξιν, ποὺ θἄλεγεν ὁ πᾶσα εἶς...
  • Κι ὅμως ἐντός 1 ὧρας, τὸ ψωμί εἶν' ἔτοιμον ὡς ἀκολούθως:
  • Ἕν κιλόν ἀλεῦρου, κατὰ προτίμησιν ὁλικῆς ἀλὲσεως, δι ἀρίστην λειτουργίαν τοῦ...ἀπευθυσμένου σας...
  • Ἕν φακελλὰκιον ἐμπεριέχον ξηρήν μαγιὰν.
  • Καὶ...600 γραμμάρια ὕδατος ἐκ τοῦ οἰκιακοῦ μας κρουνοῦ. Οὔτε χλιαρὸ καὶ ἄλλα τέτοια ...χαζά. Κι ὁ φούρναρης μποῦζι νεράκι ἐκ τῆς βρύσεως τοῦ μαγαζιοῦ του βάζει...χαϊβανάκιαα...μάθετε, ξυπνῆστεεε...
  • Νά διατί ἐν τῇ ζωῇ του πᾶς εἷς, θὰ πρέπει νὰ ἔχῃ κάμνει ἕεενα σωρό δουλειές γκέ-κε;
  • Ἐντός λοιπόν βαθέως σκεὺους, ἀδειάζομεν τὸ ἄλευρον καὶ τὴν μαγιάν. Ὡραῖα; Μάλιστα.
  • Μὲ τὸ καθαρό χεράκι μας, μερικές βόλτες στ' ἀλεῦρι μὲ τὴν μαγιάν, ὥστε νὰ ἀναμειγνυοθῷσιν αἱ δὺο...«σκόναι» ὡραῖα; Πάει κι αὐτό.
  • Ἐδῶ ἔ, εἷς ζυγός μᾶς χρειάζεται διότι σπιτικόν ἔχῳμεν, τόοοσα ἄχρηστα ἀκριβοπληρωμένα κιόλας συμπράγκαλα μᾶς περιβάλλουν, εἷς, καλός ὅμως, ζυγὸς, ἔ, ὅσον καὶ νἆναι καθίσταται ἀπαραίτητος.
  • Ἐκεῖ λοιπόν θὰ ζυγίσῳμεν τὰ 600 γραμμάρια ὕδατος.
  • Ρίπτομεν τὸ ὓδωρ, καὶ...σκεπτόμενοι ποῖον θὰ ἐπιθυμούσαμε νὰ τὸν βὰλουμε κατὰ Γῆς καὶ νὰ τὸν...ζουλᾶμε μὲχρις ἐξοντώσεως διὰ τὰ δεινά ἅ ὑπο-βαλλόμεθα, ἀρχίζομεν τὸ ζύμωμααα...
  • 5 MONON λεπτά τῆς ὥρας, εἶναι ὑπέραρκετα. Φθάνει.
  • Τὼρα διἀ νὰ ψηθῇ καλά-καλά τοῦτο τὸ ζυμὰρι, θὰ τὸ μοιράσῳμεν εἰς τὰ 4, ἀπό 400 γραμμάρια ἔκαστον.
  • Νά πὰλιν ὥπου μᾶς χρειάζεται ὁ ζυγός, ἔμ;
    Τὰ 4 κομμὰτια ζὺμης, τὰ μορφοποιοῦμε σὲ μακρόστενα φρατζολάκια, ἤ ὅοοποιο ἄλλο σχῆμα σᾶς κὰνει κέφι ἄν καὶ τὸ φρατζολοειδὲς σχῆμα, ἐξιδανικεύει τὸ ἀποτελεσματικότερον ψὴσιμον, καὶ τὰ τοποθετοῦμε ἐπί λαδόκολλάς τινος, ἤ ἀλουμινοφύλλου,(βλακωδῶς ἡ...«μεγάααλη ἑταιρεία SANITAS, τὸ ὀνομάζει-[ἄκουσον-φρῖξον] ἀ λ ο υ μ ι ν ό χ α ρ τ ο ν. Καὶ «καλά» τὸ χαρτί ἐπί τοῦ προϊόντος, ποῦ στὸ διάόλο ἐξηφανίσθη;) ἐπί τῆς ἐσχάρας εἰς τὴν μέσην τοῦ φουρνοθαλάμου καὶ τὰ ἐ+νομεν...(παλαιαί συνήθειαι, ἀντιγραφή τῶν εἰκόνων ποὺ μᾶς...ἀπέμεινον...εὐτυχῶς...)
  • Σφαλνοῦμε τὴν θαλαμοθῦραν καὶ στρέφομεν τὸν θερμοστάτην εἰς τοὺς 50° C.
  • Ἐδῶ νὰ σταθῷ ὁλίγον, διὰ νὰ θυμίσω εἰς Υμᾶς ὅτι, ὅοολων τῶν θερμοστατῶν ἡ διαβάθμισις ξεκινᾶ ἀπό τοὺς 50° C.
  • Ἀνερωτήθῃτε, ἐν τῇ ἀληθείᾳ, ποτὲ διατί;
  • Οἱ 50° C, προορίζονται διὰ νὰ δημιουργηθῇ ἐντός τοῦ θαλὰμου, ἡ θαλπωρή οἷα εἶναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ, ὧστε νὰ διογκώνονται ἐπιθυμητῶς αἱ ζῦμαι μας, γκέ-κε; Γκέ-κε.
  • Εἰς αὐτήν τὴν θὲσιν, θ' ἀφήσῳμεν τὰ 4 ζῦμας ἵνα διογκοθῷσιν ἐπὶ...20 λεπτά τῆς ὥρας. Μὶα χαρά.
  • Ἐν συνεχείᾳ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΤΙΣ , ν' ἀνοίξῃ τὴν φουρνοθῦραν, διότι ἐάν βλακωδῶς τὴν ἀνοίξει, θὰ εἰσέλθῃ κρῦος ἀήρ καὶ μετὰ...αἱ ζῦμαι καθίστανται «κατάλληλαι» ΜΟΝΟΝ διὰ βρῶσιν ἐκ μὲρους τῶν πτηνῶν τῆς περιφερείας μας δηλαδή... πάπαλα, στρέφομεν τὸν θερμοστάτην εἰς τοὺς 220° C, καὶ ἀφὴνομεν νὰ ψηθῷσιν αἱ ζῦμαι μας διὰ ½ ὥραν ΜΟΝΟΝ, ὥστε νὰ μετουσι-ωθῷσιν εἰς ἀρτιοάτους Ἄρτους...
    Ἐτελειώσαμεν. «Οὔφ»...
    Τόσον εὐκόλως καὶ ἁπλῶς παρασκευάζεται ὁ καθημερινός μας ἄρτος παιδιά μου.
    Εἶναι κρῖμα νὰ καταγίνεται ὁ κοσμάκης μὲ ἕνα σωρό ἀπιθάνους συνταγὰς ἐδεσμὰτων, καὶ νὰ ΜΗΝ γνωρί-ζῳσιν(;) εἰσέτι, τὴν εὐκολοτάτην ὡς ἄνω παρασκευήν τοῦ εὐλογημένου μας Ἄρτου.
    Βοὴθειά σας, καὶ καλοφάγωτα.