Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Σαλταρισμένος "Δήμαρχος"


Εξοβελίζουν τα... κεμπάπ από κωμόπολη της Ιταλίας
Εκτός κέντρου της Λούκα επίσης τα σούσι και χάμπουργκερ

Στη Λούκα, κωμόπολη της Τοσκάνης, κανένας, ούτε ξένος ούτε ντόπιος, δεν θα μπορεί πια να απολαύσει γεύσεις εξωτικές αν πεινάσει περπατώντας στο ιστορικό κέντρο. Με απόφαση του δημάρχου εξοστρακίστηκαν από την κεντρική πλατεία και τους γύρω δρόμους και σοκάκια όλα τα εστιατόρια που σερβίρουν «εθνική κουζίνα», κινεζικά, τουρκικά, μεξικανικά, ως και τα ταχυφαγεία με τα αμερικανικά «πλαστικά» χάμπουργκερ. Για την ακρίβεια, απαγορεύθηκε να ανοίξουν νέα καταστήματα αυτού του είδους.

«Τουρκικά κεμπάπ,λιβανέζικα σερμπέτια,κινέζικη πάπια με γλυκόξινη σάλτσα,σιγά σιγά θα εκλείψουν,προκειμένου να προστατευθεί όχι μόνο η εθνική μας κουζίνα,αλλά και η πόλη από τα σκουπίδια που δημιουργούν οι πελάτες των ταχυφαγείων» δήλωσε ο δημοτικός εκπρόσωπος Μάσιμο ντι Γκράτσια, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.

Ο δήμαρχος έφτασε να κατηγορείται για... γαστρονομικό ρατσισμό, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Αριστεράς Αλεσάντρο Ταμπελίνι μίλησε για εμπόδιο στην πολιτιστική επικοινωνία, διότι, όπως είπε, «κλείνουμε την πόρτα σε διαφορετικούς πολιτισμούς».

Αντιρρήσεις διατύπωσαν και οι μάγειροι, ιδίως οι αρχιμάγειροι, οι οποίοι βλέπουν να περιορίζεται με το μέτρο αυτό ο ορίζοντας της εφευρετικότητάς τους. Διότι η μοντέρνα κουζίνα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα υλικά από εξωτικούς τόπους, που δίνουν έναν άλλο τόνο στη γεύση, προσφέροντας στον ουρανίσκο νέες απολαύσεις. Υπό αυτή την έννοια είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός κάθε ξένης γαστρονομικής παράδοσης, λένε.

«Δεν υπάρχει φαγητό στον κόσμο που να μην προέρχεται από το πάντρεμα τέχνης,υλικών και γεύσεων από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς που κάποτε συναντήθηκαν και ανταλλάσσουν εμπειρίες» εξηγεί ο Βιτόριο Καστελάνι , τηλεοπτικός αστέρας εκπομπών μαγειρικής και συγγραφέας πολλών βιβλίων με συνταγές. Τονίζει δε και την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί μετανάστες κερδίζουν τα προς το ζην εμπορευόμενοι είδη διατροφής που προέρχονται από την πατρίδα τους.

Η Λούκα είναι μια μικρή πόλη 70 χιλιόμετρα δυτικά της Φλωρεντίας που κατάφερε να διατηρήσει ως σήμερα τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της. Το τοπικό χρώμα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ξένους περιηγητές που φτάνουν εκεί για να θαυμάσουν τα σχεδόν ανέπαφα τείχη της, τις μεσαιωνικές εκκλησίες και τα αναγεννησιακά μέγαρα. Ο κ. Ντι Γκράτσια τονίζει ότι και στις γύρω πόλεις ισχύουν ανάλογες διατάξεις. Σκοπός των μέτρων δεν είναι να αποκλειστούν οι γεύσεις από άλλες χώρες αλλά να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και να προστατευθούν τα παραδοσιακά προϊόντα της Τοσκάνης, κυρίως το λάδι και το κρασί, καθώς και η ντόπια κουζίνα, η οποία δεν στερείται πεντανόστιμων εδεσμάτων.
Ε, τώρα αυτή η είδησις γιατί μου θυμίζει μεσαιωνικές απαγορεύσεις ασορτί με την ως άνω πόλιν μάλλον..."συμ-πτωματικό" ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: